Ubuntu 22.04 LTS Jammy Jellyfish Update

Gepubliceerd op:
Bijgewerkt:
  1. Home
  2. Nieuws
  3. Ubuntu 22.04 LTS Jammy Jellyfish Update
Deel dit artikel

Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, heeft vandaag 21 april Ubuntu 22.04 LTS gelanceerd. Inderdaad, een Long Term Support-versie, die 5 jaar na de release ondersteund wordt, dus tot april 2027 voorzien is van updates.

De nieuwe LTS, codenaam ‘Jammy Jellyfish’, herbergt uiteraard een aantal nieuwe eigenschappen en zeker als je upgrade van 20.04, zul je een aantal (grote) visuele veranderingen tegenkomen. Indien je nu Ubuntu 21.10 gebruikt, dan zullen een aantal van deze upgrades je reeds bekend voorkomen, maar ook dan zijn er ook nog meer dan voldoende nieuwe zaken te ontdekken.

Naast een aantal visuele zaken, zijn er ook wat zaken ‘onder de motorkap’ aangepast. Het meest in het oog springt de GNOME42-versie met de nieuwe Dock-modus, die je bovendien ook nog eens van formaat kunt wijzigen. Verder opvallende aanpassingen zijn de Accent Color Selection waarmee je de kleurstelling van Ubuntu volledig naar je hand zet en de nieuwe screenshot en screencast-tool. De nieuwe Multitasking-setting maakt het mogelijk om zogenaamde ‘hot-corners’ aan te maken: met die optie ingeschakeld, kun je het activiteiten-venster oproepen door de cursor te bewegen naar de linkerbovenhoek van het scherm. Je kunt ook het aantal workspaces en het gedrag ervan beïnvloeden: In geval van een multi-monitor setup kun je kiezen of de workspace op alle monitoren getoond moet worden, of alleen op de primaire monitor.

De Flutter-based installer integreert naadloos in de Ubuntu desktop, evenals de verbeterde ondersteuning voor (de gebruikers van) Raspberry Pi-hardware.

Op het prestatievlak heeft er een verhoging plaatsgevonden door middel van ondersteuning voor triple frame buffering (om GPU-rendering te verbeteren), beschikt het OS over hardwareversnelde rendering in de GNOME webbrowser en is Wayland is nu de standaard grafische weergave server.

Linux Kernel 5.15 voegt veel nieuwe hardware-ondersteuning toe, waaronder systemd — oomd integratie voor betere afhandeling van weinig geheugen en heeft de implementatie van Tracker indexing geheugengebruik is met 50 procent verminderd.

Tot slot draait Ubuntu 22.04 LTS op Linux Kernel 5.15. Jammy Jellyfish zou hiermee wel eens een van de beste releases van Ubuntu kunnen zijn. Naast het opgepoetste uiterlijk, de nieuwe applicaties en de aanzienlijke performance boost, is Jammy Jellyfish ook voor nieuwe Linux-gebruikers een goede keuze.

Vanaf vandaag leveren wij onze laptops en mini computers met de nieuwste Ubuntu 22.04 LTS. De nieuwste versie is vanaf nu als download beschikbaar. Gebruikers met Ubuntu 20.04 LTS kunnen de upgrade uitvoeren via de terminal met: sudo do-release-upgrade.

Laatste Nieuws

WINKELWAGEN DELEN