Sommigen van jullie (of misschien wel de meesten van jullie) hebben vast eens van LUKS gehoord. LUKS is een acroniem voor de Linux Unified Key Setup. Voor de mensen die het nog niet weten, is LUKS een schijfversleutelingsmethode die oorspronkelijk bedoeld was voor Linux. Het versleutelt je hele harde schijf (behalve de Boot/efi partitie). Terwijl de meeste reguliere schijf-encryptiesoftware de beperking van incompatibiliteit voor andere doeleinden hebben, onderscheidt LUKS zich door het implementeren van een platform-onafhankelijk standaard zodat het gebruikt kan worden voor een verscheidenheid aan tools. LUKS gebruikt AES 256-versleuteling. Bovendien is tijdens het opstarten van uw desktop/laptop (voor het inloggen) uw encryptiesleutel nodig om verder te kunnen gaan.
Waarom zou je LUKS gebruiken?
LUKS biedt mensen een aantal voordelen. Ten eerste maakt de compatibiliteit door de standaardisatie het eenvoudig te gebruiken in meerdere situaties. Het biedt u ook de nodige beveiliging tegen low entropy aanvallen, ondersteuning voor meerdere sleutels en effectieve encryptiesleutel revocatie. En ten slotte is het volledig gratis! Het vereist slechts een deel van uw tijd en aandacht voor de set-up.
Ubuntu en LUKS
Deze methode om uw gegevens te versleutelen stelt Laptop met Linux vanaf nu beschikbaar voor Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu en Linux Mint. Het versleutelen van uw gegevens is tegenwoordig heel belangrijk en wij van Laptop met Linux delen dit standpunt. Vooral sinds de EU General Data Protection Regulation (GDPR) tot leven is gekomen, is dit een steeds belangrijker onderwerp in de samenleving geworden. Bedrijven versleutelen hun gegevens al op computers om de kans op een data-inbreuk te verkleinen. Wij zijn van mening dat ook individuele klanten hun gegevens moeten beschermen tegen mogelijke data-inbreuken. LUKS is daar een uitstekende manier voor.
Hoe voorziet Laptop met Linux u van een encryptiesleutel?
Wanneer u besluit te kiezen voor Full Disk Encryption, is Laptop met Linux genoodzaakt om een encryptiesleutel te genereren en u deze aan te leveren. Standaard genereren wij een unieke sleutel per laptop, bestaande uit minimaal 12 karakters met een combinatie van symbolen, cijfers, kleine letters en hoofdletters. Wij leveren u deze unieke encryptiesleutel via het kanaal naar keuze: WhatsApp, ProtonMail of aangetekende post (wat extra kosten met zich meebrengt en momenteel alleen beschikbaar is voor onze Nederlandse klanten). Belangrijk om te weten: we verstrekken u deze encryptiesleutel slecht éénmalig en we bewaren hem niet!
Hoe bewerkt u de standaard coderingssleutel die Laptop met Linux levert?
We raden u ten zeerste aan om de encryptiesleutel die we voor u hebben gegenereerd direct na de eerste keer opstarten aan te passen! Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken de door ons gegenereerde encryptiesleutel aan te passen, hebben we een script gemaakt om u erdoorheen te leiden. Nadat de laptop volledig is opgestart (u heeft de door ons gegenereerde encryptiesleutel ingevoerd en bent ingelogd in het systeem) wordt dit script geactiveerd. Als u de scriptwizard volgt, kunt u de encryptiesleutel in een handomdraai wijzigen in een sleutel naar keuze.
Performance en LUKS
Uiteraard zorg full disk encryption voor extra load op de CPU (ongeveer 4% meer) omdat elk schijfblok door het OS bij toegang decrypted moet worden. Met een Intel Core i5 of i7 zult u vrijwel niets merken van het extra processorverbruik door LUKS.
Koop uw laptop met LUKS encryptie!
Wilt u uw gegevens tegen elke prijs beschermen? Bestel dan een laptop bij Laptop met Linux met full-disk encryptie! Bekijk alle diverse Linux laptops en opties die wij aanbieden en configureer een laptop van A tot Z volledig naar wens! Heeft u vragen over LUKS, Laptop met Linux of andere gerelateerde vragen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen, we staan graag voor je klaar.